Миди Сен Жак с канапе от печурки, черен и бял ориз, сотиран спанак и леко лют сос.

Брой порции: 1

Миди Сен Жак

Съставки: За мидите: зехтин, сол, пипер меланж.

Начин на приготвяне: Мидите се почистват, черупките се измиват. Месестата част се накисват в марината от зехтин, сол и пипер меланж. След това в нагорещен тиган запечатваме от двете страни.

Сос

Съставки: Необходими са ни: захар, вода, 2бр. червени чушки, 1бр. зелена чушка, 1бр. люта чушка, доматено пюре, кората от един лимон, сос Уорчестер и пикантен сос от серията на Knorr.

Начин на приготвяне: Захар и вода се слагат на котлона, докато се сгъстят. Останалата захар се карамелизира в отделен съд. Когато станат готови се смесват. Чушките се чистят, нарязват и заедно с доматеното пюре се слагат в блендер и се смилат. Към пюрето добавяме захарния сироп с карамела, слагаме лимонената кора, соса Уорчестер и пикантния сос. Прецеждаме и оставяме на котлона да редуцира.

Гарнитури

Съставки: Печурки, масло, сол, зехтин, черен пипер, спанак, бял ориз, черен ориз, орехови ядки, копър, чесън.

Начин на приготвяне: Белия и черния ориз се сваряват в подсолена вода. Печурките заедно с 4с.л. масло се задушават за около 25мин, а след това се прибавя копър, сол и пипер. Спанака се задушава за кратко, като предварително в тигана сложено масло, зехтин и скилитка чесън.

Презентация

Направих канапе от бял и черен ориз. Върху него поставих миди Сен Жак с леко лют сос, гарнирани с печурки и спанак.

109
Наталия Георгиева София

"Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна!"

Софийска Професионална Гимназия по Туризъм

Клас: 12