Млечно телешки медальони с гарнитура от гриловани зеленчуци, пюре от картофи и грах и винен сос

Брой порции: 3

Винен сос:

Съставки: 250 мл. телешки бульон Knorr; 100 мл. червено вино; 1/2 глава лук; 1 с.л. нишесте (размито с вода); сол; пипер; 3-4 листа свежа мента; 1 ч.л. масло

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го запържваме до златисто в маслото, след това добавяме телешки бульон, виното и нарязаната на ситно мента. След това посоляваме малко и поръсваме с пипера. Оставяме да заври и изпари 1/2 от течността. След това изсипваме размитото със студена вода нишесте, разбъркваме докато се сгъсти леко и отстраняваме от котлона.

Пюре от картофи със синьо сирене

Съставки: 3 бр. голeми картофа; 150 гр. синьо сирене;150 мл. прясно мляко; 1 1/2 ч.л. масло ;сол и пипер

Начин на приготвяне: Обелените и нарязани на кубчета картофи, се сваряват в подсолена вода, когато стигнат до готовност се изцеждат добре. Намачкваме ги добре ,добавяме маслото солта и пипера, 1/2 от млякото и разбъркваме добре. След достигането на правилната консистенция се добавя натрошеното синьо сирене и разбъркваме повторно.

Пюре от грах

Съставки: 1 бр. буркан с грах; 1 ч.л. масло; 70мл. прясно мляко;сол и пипер

Начин на приготвяне: Поставяме във вряща вода граха и посоляваме леко, оставяме го да се развари леко. След това го изцеждаме от водата и поставяме в съд и добавяме останалите продукти. Разбиваме добре ,като добавяме на тънка струя млякото.

Презентация

Правим две линии от разбъркано песто с.л. мастило от сепия. В средата на линиите поставяме нарязаното телешко и го поливаме със готовия сос. Отстрани подреждаме грилованите зеленчуци и двата вида пюрета. Накрая аранжираме с листа от градинска салата.

Виж повече
216
Георги Георгиев София

Кулинарията е моя страст и мечта!

СПГТ

Клас: 12в