СВИНСКО ФИЛЕ С МЕДЕНА ГЛАЗУРА, КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ И ЦИТРУСОВ СОС
(ученик)

Женя Симеонова

Бургас, ПГТ " Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, 11

Женя Симеонова
Казвам се Женя Симеонова. Ученичка съм в 11 "в" кл... виж повечеас на ПГТ " Проф. д-р Асен Златаров" в град Бургас, специалност " Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения". Харесва ми това, което уча, особено, практическите занятия. Обичам да предизвиквам себе си, като експериментирам с нови рецепти и изучавам нови техники. Участието ми в този конкурс е поредното предизвикателство за мен. виж по-малко
СВИНСКО ФИЛЕ С МЕДЕНА ГЛАЗУРА, КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ И ЦИТРУСОВ СОС
179

Порции: 1

Съставки

СЪСТАВКИ

СВИНСКО ФИЛЕ

  • свинско бонфиле
  • зехтин
  • портокалов сок
  • мед
  • лимон
  • Roast Umami
  • розмарин
  • майорана
  • черен пипер
  • чесън
  • сол

ЦИТРУСОВ СОС:

  • Портокалов сок
  • Citrus fresh
  • Knorr Течен телешки бульон
  • кора от лимон
  • мед

КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ:

  • ябълки
  • захар
  • вода

Начин на приготвяне

СЪСТАВКИ

МАРИНОВАНО СВИНСКО ФИЛЕ:

Свинското филе се почиства добре от ципите и се разрязва на две части.  Маринова се  за около час  в марината от зехтин, портокалов сок, настърган лимон, Roast Umami, мед, розмарин, черен пипер на зърна, Майорана, чесън, сол. След като се маринова, месото се измива и се подсушава добре. Запечатва се на тиган от двете страни, след което се запича на 160 за 7 минути.

ЦИТРУСОВ СОС:

Портокалов сок се смесва с Citrus fresh и малко Knorr Течен телешки бульон  и се поставят в тигана. Прибавя се мед и малко настъргана кора от лимон. Огънят се увеличава и сместа се кипва, докато не намали обема си и се карамелизира. За 3-4 минути в соса се задушава свинското филе.

ЯБЪЛКОВ ЧИПС И КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ:

В дълбок съд се карамелизира захар, която се разрежда с малко вода. Първоначално се карамелизира обелката от ябълката до получаване на хрупкав карамелен чипс. Изважда се настрани. В карамеления сос се сотира нарязаната на кубчета ябълка за 2-3 минути до получаване на приятен карамелен цвят. 

Презентация

НАЧИН НА ПОДНАСЯНЕ:

Нарязаното на медальони свинско филе се поднася с цитрусов сос, карамелизирани ябъллки, резани портокал и хрупкави корички от карамелизирани ябълкови обелки.