СВИНСКО ФИЛЕ С МЕДЕНА ГЛАЗУРА, КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ И ЦИТРУСОВ СОС
(ученик)
Женя Симеонова
Бургас, ПГТ " Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, 11
Порции: 1
Съставки
СЪСТАВКИ
СВИНСКО ФИЛЕ
- свинско бонфиле
- зехтин
- портокалов сок
- мед
- лимон
- Roast Umami
- розмарин
- майорана
- черен пипер
- чесън
- сол
ЦИТРУСОВ СОС:
- Портокалов сок
- Citrus fresh
- Knorr Течен телешки бульон
- кора от лимон
- мед
КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ:
- ябълки
- захар
- вода
Начин на приготвяне
СЪСТАВКИ
МАРИНОВАНО СВИНСКО ФИЛЕ:
Свинското филе се почиства добре от ципите и се разрязва на две части. Маринова се за около час в марината от зехтин, портокалов сок, настърган лимон, Roast Umami, мед, розмарин, черен пипер на зърна, Майорана, чесън, сол. След като се маринова, месото се измива и се подсушава добре. Запечатва се на тиган от двете страни, след което се запича на 160 ℃ за 7 минути.
ЦИТРУСОВ СОС:
Портокалов сок се смесва с Citrus fresh и малко Knorr Течен телешки бульон и се поставят в тигана. Прибавя се мед и малко настъргана кора от лимон. Огънят се увеличава и сместа се кипва, докато не намали обема си и се карамелизира. За 3-4 минути в соса се задушава свинското филе.
ЯБЪЛКОВ ЧИПС И КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ:
В дълбок съд
се карамелизира захар, която се разрежда с малко вода. Първоначално се
карамелизира обелката от ябълката до получаване на хрупкав карамелен чипс.
Изважда се настрани. В карамеления сос се сотира нарязаната на кубчета ябълка за
2-3 минути до получаване на приятен карамелен цвят.
Презентация
НАЧИН НА ПОДНАСЯНЕ:
Нарязаното на
медальони свинско филе се поднася с цитрусов сос, карамелизирани ябъллки,
резани портокал и хрупкави корички от карамелизирани ябълкови обелки.