ПРЕДЯСТИЕ „СИМФОНИЯ ОТ ВКУСОВЕ”: БУТЕРТЕСТО С КАМАМБЕР, НАР, ШАМФЪСТЪК И РОЗМАРИН
(ученик)

Валентина Пиралкова

София, Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии, 10

Валентина Пиралкова
Ученичка съм в 10 клас в Софийска гимназия по хлеб... виж повечени и сладкарски технологии. Избрала съм с огромно желание бъдещата си професия и се надявам да постигна много успехи. виж по-малко
ПРЕДЯСТИЕ „СИМФОНИЯ ОТ ВКУСОВЕ”: БУТЕРТЕСТО С КАМАМБЕР, НАР, ШАМФЪСТЪК И РОЗМАРИН
163

Порции: 1

Съставки

ГЕВРЕЧЕ С КАМАМБЕР

многолистно маслено тесто с мая;

сирене „Камамбер”;

орехи, ситно счукани;

изсушена пулпа от нар, оставаща след изстискване на сок от нар;

сух розмарин; 

бяло вино;

желе от нар;

пресен розмарин;

зърна от нар;

шамфъстък, белен;

КРЕМ ОТ НАР И СИРЕНА

сирене „Крема”;

сирене „Маскарпоне”;

желе от нар;

Knorr течна подправка за овкусяване Citrus Fresh;

сок от лайм;

ликьор от вишни;

драконов плод на прах;

ДИП ОТ ШАМФЪСТЪК И „КАМАМБЕР”

сирене „Камамбер”;

сирене „Филаделфия”;

Hellmann's Веган майонеза;

шамфъстък, смлян;

сок от лайм;

сол;

ПУДРА ОТ КОРА ОТ НАР

кора от нар, изсушена и смляна на прах;

ДЕКОРАЦИЯ ОТ КРЕМ ОТ НАР И СИРЕНА

крем от нар и сирена;

сок от нар;

желе от нар;

желираща захар;

зърна от нар;

ядки от шамфъстък

Начин на приготвяне

ГЕВРЕЧЕ С КАМАМБЕР

Разточва се многолистно маслено тесто във форма на правоъгълник. Успоредно на по-късата страна се нарязват лентички с размер около 5 мм, като не се отрязва тестото до края, а се оставя ивица от около 4-5 см неразрязан участък;

Вземат се по лентички и се изплитат на плитка;

По дължината на неразрязания участък се поставя пълнеж от много ситно нарязани орехи, суха пулпа от нар и сух розмарин. Пълнежът се загъва така, че да се оформи фитил, в горната част на който да останат сплетените мини-плитки;

В центъра на форма за печене се поставя сирене „Камамбер”, а около него се навива рулото от многолистно тесто във форма на геврече.

Правят се прорези в сиренето „Камамбер”, като в тях се поставят 1-2 малки скилидки чесън и клонки розмарин. В прорезите се налива малко количество бяло вино;

Гевречето се изпича при 220°C за около 10 мин;

 

КРЕМ ОТ НАР И СИРЕНА

Всички съставки се смесват в купа, овкусяват се и се пасират до еднородна консистенция;

 

ДИП ОТ ШАМФЪСТЪК И „КАМАМБЕР”

Всички съставки се смесват в купа, овкусяват се и се пасират до еднородна консистенция;

 

ПУДРА ОТ КОРА ОТ НАР

Изрязва се най-външният слой от кората на нар, суши си и се смила на прах;

ДЕКОРАЦИЯ ОТ КРЕМ ОТ НАР И СИРЕНА

Кремът от нар и сирена се смесва с останалите съставки до получаване на по-рядка консистенция

Презентация

Предястието се оформя върху черна каменна плоча;

Изтеглят се чрез пош и накрайник пет прави линии от крем от нар за декорация (той е с по-рядка консистенция);

В началото на петолинието чрез пош и накрайник се рисува фигура с формата на „Ключ Сол”;

Непосредствено след „Ключа Сол” върху линиите се оформят няколко ноти чрез пош и накрайник;

В противоположната страна се поставя изпеченото геврече със сирене „Камамбер”;

Върху гевречето се поставя желе от нар, зърна от нар и суров шамфъстък;

Около гевречето се разпръсква пудра от кора от нар;

Оформят се няколко капки от дип от шамфъстък и „Камамбер”;

Оформят се няколко капки от крем от нар и сирена;

Разпръскват се зърна от нар и ядки от шамфъстък .