ПРЕДЯСТИЕ „СИМФОНИЯ ОТ ВКУСОВЕ”: БУТЕРТЕСТО С КАМАМБЕР, НАР, ШАМФЪСТЪК И РОЗМАРИН
(ученик)
Валентина Пиралкова
София, Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии, 10
Порции: 1
Съставки
ГЕВРЕЧЕ С КАМАМБЕР
многолистно маслено тесто с мая;
сирене
„Камамбер”;
орехи,
ситно счукани;
изсушена
пулпа от нар, оставаща след изстискване на сок от нар;
сух
розмарин;
бяло
вино;
желе от
нар;
пресен розмарин;
зърна
от нар;
шамфъстък,
белен;
КРЕМ ОТ НАР И СИРЕНА
сирене „Крема”;
сирене
„Маскарпоне”;
желе от
нар;
Knorr
течна подправка за овкусяване Citrus Fresh;
сок от
лайм;
ликьор от
вишни;
драконов
плод на прах;
ДИП ОТ ШАМФЪСТЪК И „КАМАМБЕР”
сирене „Камамбер”;
сирене
„Филаделфия”;
Hellmann's
Веган майонеза;
шамфъстък,
смлян;
сок
от лайм;
сол;
ПУДРА ОТ КОРА ОТ НАР
кора от нар, изсушена и смляна на прах;
ДЕКОРАЦИЯ ОТ КРЕМ ОТ НАР И СИРЕНА
крем
от нар и сирена;
сок
от нар;
желе
от нар;
желираща
захар;
зърна
от нар;
ядки
от шамфъстък
Начин на приготвяне
ГЕВРЕЧЕ С КАМАМБЕР
Разточва се многолистно маслено тесто във форма на правоъгълник. Успоредно на по-късата страна се нарязват лентички с размер около 5 мм, като не се отрязва тестото до края, а се оставя ивица от около 4-5 см неразрязан участък;
Вземат
се по лентички и се изплитат на плитка;
По дължината
на неразрязания участък се поставя пълнеж от много ситно нарязани орехи, суха
пулпа от нар и сух розмарин. Пълнежът се загъва така, че да се оформи фитил, в
горната част на който да останат сплетените мини-плитки;
В
центъра на форма за печене се поставя сирене „Камамбер”, а около него се навива
рулото от многолистно тесто във форма на геврече.
Правят
се прорези в сиренето „Камамбер”, като в тях се поставят 1-2 малки скилидки
чесън и клонки розмарин. В прорезите се налива малко количество бяло вино;
Гевречето
се изпича при 220°C за около 10 мин;
КРЕМ ОТ НАР И СИРЕНА
Всички съставки се смесват в купа, овкусяват се и се пасират до еднородна консистенция;
ДИП ОТ ШАМФЪСТЪК И „КАМАМБЕР”
Всички съставки се смесват в купа, овкусяват се и се пасират до еднородна консистенция;
ПУДРА ОТ КОРА ОТ НАР
Изрязва се най-външният слой от кората на нар, суши си и се смила на прах;
ДЕКОРАЦИЯ ОТ КРЕМ ОТ НАР И СИРЕНА
Кремът от нар и сирена се смесва с останалите съставки до получаване на по-рядка консистенция
Презентация
Предястието се оформя върху черна каменна плоча;
Изтеглят
се чрез пош и накрайник пет прави линии от крем от нар за декорация (той е с
по-рядка консистенция);
В началото
на петолинието чрез пош и накрайник се рисува фигура с формата на „Ключ Сол”;
Непосредствено
след „Ключа Сол” върху линиите се оформят няколко ноти чрез пош и накрайник;
В противоположната
страна се поставя изпеченото геврече със сирене „Камамбер”;
Върху
гевречето се поставя желе от нар, зърна от нар и суров шамфъстък;
Около
гевречето се разпръсква пудра от кора от нар;
Оформят
се няколко капки от дип от шамфъстък и „Камамбер”;
Оформят
се няколко капки от крем от нар и сирена;
Разпръскват
се зърна от нар и ядки от шамфъстък .