ТАРТАЛЕТИ С АВОКАДО
(ученик)
Дани Найденова
София, Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии, 12
Порции: 1
Съставки
СОЛЕНИ ТАРТАЛЕТИ С АВОКАДО
брашно тип 500;
·
сол;
·
краве
масло;
·
яйца,
кокоши;
·
кориандър,
сух;
·
авокадо,
добре узряло и меко, нарязано на кубчета;
·
брашно
от изсушена и смляна костилка на авокадо;
·
сушени
домати в зехтин, нарязани на кубчета;
·
червен
лук, нарязан на кубчета;
·
синьо
сирене, нарязано на кубчета;
·
сирене
“Grana padano“, настъргано;
·
орехови
ядки, нарязани;
·
бял
пипер;
·
сок
от лайм;
·
чесън;
·
Knorr
течна подправка за овкусяване Citrus Fresh;
·
KNORR
течен сос Холандез;
·
клонки
пресен розмарин;
·
чери
домат;
ДИП ОТ АВОКАДО
авокадо, добре узряло и меко, нарязано на кубчета;
·
сирене
Бри;
·
сирене
“Grana padano“;
·
брашно
от изсушена и смляна костилка на авокадо;
·
Knorr
течна подправка за овкусяване Citrus Fresh;
·
KNORR
течен сос Холандез;
·
Knorr
Уорчестър сос;
·
лимонов
сок;
·
бял
пипер
·
кориандър,
сух;
·
чесън;
ЧИПС ОТ АВОКАДО
·
кора
от авокадо, тънко обелена, нарязана на ивички;
·
брашно
тип 500;
·
брашно
от изсушена и смляна костилка на авокадо;
·
яйца;
·
сол;
·
бира;
орехови ядки, смлени на ситно;
Начин на приготвяне
СОЛЕНИ ТАРТАЛЕТИ С АВОКАДО
· Приготвя се ронливо маслено тесто от брашно тип 500, добавя се брашно от изсушената и смляна костилка на авокадото, кориандър, сол, масло (охладено, нарязано на кубчета);
· Измесва се в миксер до получаване на маслени трохи, след което се добавя разбито яйце и замесването продължава до получаване на еднородно тесто;
·
Тестото се охлажда 10 - 15 минути в хладилник и се
формира в тарталетени форми;
·
Пече се 5
минути при 180° С до полуготовност;
· Приготвя се плънка като се смесват в купа подготвените съставки (авокадо, сушени домати, червен лук, синьо сирене, яйца, брашно от изсушена и смляна костилка на авокадо, чесън);
· Овкусява се плънката с бял пипер, сол, кориандър, сок от лайм, Knorr течна подправка за овкусяване Citrus Fresh и KNORR течен сос Холандез;
·
Тарталетите
се пълнят плънката от авокадо;
·
Поръсват
се с орехови ядки и сирене “Grana padano“;
·
Допича
се за още 6 - 8 минути при 180° С;
·
Гарнира
се с розичка, оформена от чери домат и клонки пресен розмарин;
ДИП ОТ АВОКАДО
Подготвените съставки се смесват в купа, овкусяват се и се пасират до еднородна консистенция;
ЧИПС ОТ АВОКАДО
В сух съд се поставя олио, загрява се и в него се пържат ивички от кора на авокадо, панирани в
паста“ Патафри“ и
оваляни в орехи;
Презентация
В единия край на дъска за сервиране се поставя тарталетата;
·
В другия край на дъската се поставя съд с дип
от авокадо;
·
Между тях се поставят няколко пръчици от
чипса;