Зелеви сарми с боб "Йоан Кукузел" със зеленчуково пюре
(ученик)
Станислава Цветкова
Димитровград, Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Димитровград, 10 Б
Порции: 2
Съставки
Зелеви сарми с боб
Кисело зеле, бял и червен боб, стар лук, чесън, моркови, сушени домати, течна подправка за ястия „Roast Umami”, червен пипер, целина, сух джоджен , ронена чубрица, магданоз, олио, сол.
Зеленчуково пюре
Кочан и жили от кисело зеле, дръжки от целина, дръжки и корен от магданоз, картоф, грах, течен зеленчуков бульон на Knorr, прясно мляко, черен пипер и сол.
Зеленчуков сос
Течен зеленчуков бульон Knorr, бульона от сварените зеленчуци, течна подправка за овкусяване “Citrus Fresh”.
Чипс от кисело зеле
Листа от кисело зеле.
Начин на приготвяне
Зелеви сарми с боб
В тиган с
нагорещено олио се поставят изчистените, измити и нарязани на ситно стар лук и
чесън, запържват се докато краищата им добият леко златист цвят, прибавят се
нарязаните на ситно сушени домати и почистените, измити, обелени и нарязани на
кубчета моркови, течната подправка за ястия Умами, червения пипер , за да пусне
само цвета си, като се разбърква непрекъснато.Прибавя се прецедения боб, като
се внимава при бъркането да не се натрошат зърната.Накрая се прибавят
подправките, почистената, измита и нарязана на ситно целина, сух джоджен, ронена
чубрица, черен пипер и сол.Трябва да се внимава със солта, тъй като зелевите
листа са солени.Разбърква се добре, опитва се на вкус и се сваля от котлона, така
имаме готова плънката.
Зелевите
листа се бланшират за няколко минути в гореща вода, за да омекнат и намали
тяхната киселинност и соленост.След това се изрязват големите жили и се оформят
листа за сармите в зависимост от желаната им големина.Поставя се плънката и се
навиват под формата на руло.Навитите сарми се нареждат в тава, в която се
поставя около 250-300 мл. вода и малко олио, и се пече във фурна при температура 180
градуса за около 60-80 минути, трябва да се образува коричка със красив златистокафяв
цвят.
Зеленчуково пюре
Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват, а картофа се обелва, измива и нарязва на кубчета, поставят се във тенджера и се варят до пълна готовност.Прибавя се течния зеленчуков бульон на Кнор, след това се сваля от котлона и се прецежда.Пасират се , докато добият еднородна консистенция, прибавя се малко киличество прясно мляко и се рабъркава добре, ако е необходимо може да се прецеди през едро сито.Накрая се овкусява с черния пипер и сол при необходимост.
Зеленчуков сос
Смесват се течния зеленчуков бульон на Кнор и бульона от сварените зелечуци за пюрето.Редуцира се и накрая се поставят няколко капки от Цитрус фреша за свеж вкус и аромат.Използва се за добаква към ястието.
Чипс от кисело зеле
Използваме листата останали при оформяне на сармите.Изрязват се в триъгълна форма, поставят се в тава с хартия за печене и се сушат при температура 100 градуса за няколко минути, след това се запичат при температура 180 градуса, докато добият златистокафяв цвят и твърда консистенция.Използват се за декорация на зеленчуковото пюре.