Зелеви сарми с боб "Йоан Кукузел" със зеленчуково пюре
(ученик)

Станислава Цветкова

Димитровград, Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Димитровград, 10 Б

Станислава Цветкова
Харесва ми да готвя, да правя експерименти с проду... виж повечектите, храната, както и начинът на приготвянето ѝ. Обожавам българската кухня и старите рецепти на нашите баби. виж по-малко
Зелеви сарми с боб "Йоан Кукузел" със зеленчуково пюре
369

Порции: 2

Съставки

Зелеви сарми с боб

 Кисело зеле, бял и червен боб, стар лук, чесън, моркови, сушени домати, течна подправка за ястия „Roast Umami”, червен пипер, целина, сух джоджен , ронена чубрица, магданоз, олио, сол.

Зеленчуково пюре

 Кочан и жили от кисело зеле, дръжки от целина, дръжки и корен от магданоз, картоф, грах, течен зеленчуков бульон на Knorr, прясно мляко, черен пипер и сол.

Зеленчуков сос

 Течен зеленчуков бульон Knorr, бульона от сварените зеленчуци, течна подправка за овкусяване “Citrus Fresh”.

Чипс от кисело зеле

 Листа от кисело зеле.

Начин на приготвяне

Зелеви сарми с боб

 Белия и червения боб се накисва в студена вода , след това се вари , като два пъти се сменя водата и се досварява в третата, после боба се отцежда.

В тиган с нагорещено олио се поставят изчистените, измити и нарязани на ситно стар лук и чесън, запържват се докато краищата им добият леко златист цвят, прибавят се нарязаните на ситно сушени домати и почистените, измити, обелени и нарязани на кубчета моркови, течната подправка за ястия Умами, червения пипер , за да пусне само цвета си, като се разбърква непрекъснато.Прибавя се прецедения боб, като се внимава при бъркането да не се натрошат зърната.Накрая се прибавят подправките, почистената, измита и нарязана на ситно целина, сух джоджен, ронена чубрица, черен пипер и сол.Трябва да се внимава със солта, тъй като зелевите листа са солени.Разбърква се добре, опитва се на вкус и се сваля от котлона, така имаме готова плънката.

Зелевите листа се бланшират за няколко минути в гореща вода, за да омекнат и намали тяхната киселинност и соленост.След това се изрязват големите жили и се оформят листа за сармите в зависимост от желаната им големина.Поставя се плънката и се навиват под формата на руло.Навитите сарми се нареждат в тава, в която се поставя около 250-300 мл. вода и малко олио,  и се пече във фурна при температура 180 градуса за около 60-80 минути, трябва да се образува коричка със красив златистокафяв цвят.

Зеленчуково пюре

 Зеленчуците се почистват,  измиват и нарязват, а картофа се обелва, измива и нарязва на кубчета, поставят се във тенджера и се варят до пълна готовност.Прибавя се течния зеленчуков бульон на Кнор, след това се сваля от котлона и се прецежда.Пасират се , докато добият еднородна консистенция, прибавя се малко киличество прясно мляко и се рабъркава добре, ако е необходимо може да се прецеди през едро сито.Накрая се овкусява с черния пипер и сол при необходимост.

Зеленчуков сос

 Смесват се течния зеленчуков бульон на Кнор и бульона от сварените зелечуци за пюрето.Редуцира се и накрая се поставят няколко капки от Цитрус фреша за свеж вкус и аромат.Използва се за добаква към ястието.

Чипс от кисело зеле

 Използваме листата останали при оформяне на сармите.Изрязват се в триъгълна форма, поставят се в тава с хартия за печене и се сушат при температура 100 градуса за няколко минути, след това се запичат при температура 180 градуса, докато добият златистокафяв цвят и твърда консистенция.Използват се за декорация на зеленчуковото пюре.

Презентация

В предварително измита, подсушена и полирана кръгла чиния за основни ястия се нареждат четири броя сарми, поръсват се със измит и ситно нарязан магданоз.Под ъгъл се шприцва зеленчуковото пюре и се декорира с чипса от зелеви листа.Чинията се накапва под формата на черти зеленчуков сос за овкусяване.