ВЕГАН БАНИЧКИ С НАХУТ
(ученик)
Цветелина Миланова
София, СГХСТ, 10
Порции: 1
Съставки
ПУРИЧКИ ОТ БАНИЧНО ТЕСТО
брашно тип 500;
· сол;
· растително
масло;
· аквафаба
(течността, в която е сварен нахута);
· нахут,
сварен, с отстранени обвивки;
· The
Vegetarian Butcher No Hot Dog;
· бейби
спанак;
· пресен
лук;
· кимион;
· сок
от лайм;
· Knorr
течна подправка за овкусяване Citrus Fresh;
ХУМУС ОТ НАХУТ И МОРКОВИ В КОШНИЧКА ОТ ТЕСТО
моркови;
· нахут,
сварен;
· аквафаба;
· тахан;
· сок
от лайм;
· пушен
червен пипер;
· кимион,
смлян;
· зехтин;
· скилидка
чесън, счукан;
· сол;
· черен
пипер;
кошничка от банично
тесто, направена от изрезки от тестото за пуричките;
ДИП ОТ НАХУТ В ЦВЕТЕ ОТ МОРКОВ
портокалов
сок;
· нахут,
сварен;
· Knorr
Течен Зеленчуков бульон;
· Hellmann's
Веган майонеза;
· тофу;
· морков;
сок от лайм;
ЧИПС ОТ ЛЮСПИ ОТ НАХУТ
обвивки от нахут;
·
сол;
·
червен пипер;
·
зехтин;
Начин на приготвяне
ПУРИЧКИ ОТ БАНИЧНО ТЕСТО
Замесва
се банично тесто от брашно тип 500, вода, сол, растително масло и аквафаба;
· Тестото
се разделя на топчета, оформят се фоленки с растително масло, разточват се и се
изтегля фин лист чрез въртеливи движения във въздуха. Листът се сгъва и се
разделя на ивици с широчина около 10 см;
· В
растително масло се задушава нарязаните пресен лук и бейби спанак;
· The
Vegetarian Butcher No Hot Dog се обработва като опаковката се поставя за кратко
в топла вода. След това опаковката се отстранява, а наденичката се нарязва на
малки кубчета, които за кратко се сотират в растителна мазнина;
· Приготвя
се плънка като се смесват задушените лук и бейби спанак, топлинно обработеният
The Vegetarian Butcher No Hot Dog, свареният наситнен нахут. Овкусява се с кимион,
сок от лайм, сол и Knorr течна подправка за овкусяване Citrus Fresh;
· Върху
тестените ивици се поставя плънка. Загъват се във форма на пурички;
· Изпичат
се в тава върху хартия за печене при 220°С за 10 мин.;
От разточеното банично
тесто се изрязват няколко квадрати с размери 10х10 см, поставят се върху
цилиндрична основа с диаметър около 4 см, така, че да се оформят мини кошнички,
които се изпичат при 130°С за 15 мин.;
ХУМУС ОТ НАХУТ И МОРКОВИ В КОШНИЧКА ОТ ТЕСТО
Нарязват
се моркови на кубчета и се сваряват в подсолена вода;
· Нахута
се наситнява, смесва се с тахан, аквафаба, сок от лайм, пушен червен пипер,
кимион, сол, зехтин и счукан чесън. Добавят се морковите и се пасира до гладка
консистенция;
Хумусът се поставя в
изпечена кошничка от тесто, като с помощта на пош и накрайник повърхността се
оформя като цвете;
ДИП ОТ НАХУТ В ЦВЕТЕ ОТ МОРКОВ
Пасира се нахут, тофу,
портокалов сок и Knorr Течен Зеленчуков бульон до получаване на хомогенна смес.
Добавя се Hellmann's Веган майонеза и отново се пасира до получаване на фина
кремообразна текстура;
·
От основата на морков се
изрязва малко цвете чрез карвинг техника, така, че да се образува чашка /кошничка/.
Овкусява се със смес от сок от лайм и Knorr Течен
Зеленчуков бульон;
Във вътрешността на цветето
от морков се поставя дип от нахут. (Остатъкът от моркова се използва за
приготвянето на хумуса от нахут и моркови).
ЧИПС ОТ ЛЮСПИ ОТ НАХУТ
Обвивките от нахут се
изсушават;
·
Овкусяват се с червен
пипер, сол и зехтин;
Презентация
Върху форма от обработена
ивица от дърво се поставя лист нагъната хартия за печене;
·
В единият край се поставят
две пурички, като се кръстосват краищата им;
·
В противоположната страна
се поставя изпечената кошничка от банично тесто с пълнеж от хумус от нахут и
морков. Отгоре се поставят листа от пресен лук;
·
До пуричките се поставя
цветето от морков с пълнеж от дип от нахут;
Предястието се декорира
с чипс от люспи от нахут и нарязани на ситно листа от пресен лук, небрежно
пръснати по хартията.