ВЕГАН БАНИЧКИ С НАХУТ
(ученик)

Цветелина Миланова

София, СГХСТ, 10

Цветелина Миланова
Казвам се Цветелина Миланова и съм ученичка в 10-т... виж повечеи клас на Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии. Професията ме влече от рано и имам ясна цел с какво искам да се занимавам в бъдеще. Харесва ми, когато храната е не само полезна, интересна и вкусна, но и красиво поднесена! виж по-малко
ВЕГАН БАНИЧКИ С НАХУТ
459

Порции: 1

Съставки

ПУРИЧКИ ОТ БАНИЧНО ТЕСТО

брашно тип 500;

·       сол;

·       растително масло;

·       аквафаба (течността, в която е сварен нахута); 

·       нахут, сварен, с отстранени обвивки;

·       The Vegetarian Butcher No Hot Dog;

·       бейби спанак;

·       пресен лук;

·       кимион;

·       сок от лайм;

·       Knorr течна подправка за овкусяване Citrus Fresh;

ХУМУС ОТ НАХУТ И МОРКОВИ В КОШНИЧКА ОТ ТЕСТО

 моркови;

·       нахут, сварен;

·       аквафаба;

·       тахан;

·       сок от лайм;

·       пушен червен пипер;

·       кимион, смлян;

·       зехтин;

·       скилидка чесън, счукан;

·       сол;

·       черен пипер;

кошничка от банично тесто, направена от изрезки от тестото за пуричките;

ДИП ОТ НАХУТ В ЦВЕТЕ ОТ МОРКОВ

портокалов сок;

·       нахут, сварен;

·       Knorr Течен Зеленчуков бульон;

·       Hellmann's Веган майонеза;

·       тофу;

·       морков;

сок от лайм;

ЧИПС ОТ ЛЮСПИ ОТ НАХУТ

 обвивки от нахут;

·       сол;

·       червен пипер;

·       зехтин;

Начин на приготвяне

ПУРИЧКИ ОТ БАНИЧНО ТЕСТО

  Замесва се банично тесто от брашно тип 500, вода, сол, растително масло и аквафаба;

·       Тестото се разделя на топчета, оформят се фоленки с растително масло, разточват се и се изтегля фин лист чрез въртеливи движения във въздуха. Листът се сгъва и се разделя на ивици с широчина около 10 см;

·       В растително масло се задушава нарязаните пресен лук и бейби спанак;

·       The Vegetarian Butcher No Hot Dog се обработва като опаковката се поставя за кратко в топла вода. След това опаковката се отстранява, а наденичката се нарязва на малки кубчета, които за кратко се сотират в растителна мазнина;

·       Приготвя се плънка като се смесват задушените лук и бейби спанак, топлинно обработеният The Vegetarian Butcher No Hot Dog, свареният наситнен нахут. Овкусява се с кимион, сок от лайм, сол и Knorr течна подправка за овкусяване Citrus Fresh;

·       Върху тестените ивици се поставя плънка. Загъват се във форма на пурички;

·       Изпичат се в тава върху хартия за печене при 220°С за 10 мин.;

От разточеното банично тесто се изрязват няколко квадрати с размери 10х10 см, поставят се върху цилиндрична основа с диаметър около 4 см, така, че да се оформят мини кошнички, които се изпичат при 130°С за 15 мин.;

ХУМУС ОТ НАХУТ И МОРКОВИ В КОШНИЧКА ОТ ТЕСТО

Нарязват се моркови на кубчета и се сваряват в подсолена вода;

·       Нахута се наситнява, смесва се с тахан, аквафаба, сок от лайм, пушен червен пипер, кимион, сол, зехтин и счукан чесън. Добавят се морковите и се пасира до гладка консистенция;

Хумусът се поставя в изпечена кошничка от тесто, като с помощта на пош и накрайник повърхността се оформя като цвете;

ДИП ОТ НАХУТ В ЦВЕТЕ ОТ МОРКОВ

Пасира се нахут, тофу, портокалов сок и Knorr Течен Зеленчуков бульон до получаване на хомогенна смес. Добавя се Hellmann's Веган майонеза и отново се пасира до получаване на фина кремообразна текстура;

·       От основата на морков се изрязва малко цвете чрез карвинг техника, така, че да се образува чашка /кошничка/. Овкусява се със смес от сок от лайм и Knorr Течен Зеленчуков бульон;

Във вътрешността на цветето от морков се поставя дип от нахут. (Остатъкът от моркова се използва за приготвянето на хумуса от нахут и моркови).

ЧИПС ОТ ЛЮСПИ ОТ НАХУТ

Обвивките от нахут се изсушават;

·       Овкусяват се с червен пипер, сол и зехтин;

Презентация

Върху форма от обработена ивица от дърво се поставя лист нагъната хартия за печене;

·       В единият край се поставят две пурички, като се кръстосват краищата им;

·       В противоположната страна се поставя изпечената кошничка от банично тесто с пълнеж от хумус от нахут и морков. Отгоре се поставят листа от пресен лук;

·       До пуричките се поставя цветето от морков с пълнеж от дип от нахут;

Предястието се декорира с чипс от люспи от нахут и нарязани на ситно листа от пресен лук, небрежно пръснати по хартията.