Веган ризото с шафран, резене с кленов сироп и поширани NoChicken Chunks
Кирил Семерджиев
Варна, CreATE by CAI

Порции: 1
Съставки
Бульон
Лук 200г
Целина 100г
Морков 100г
Unilever Liquid Vegetable Bouillon 20г
Мащерка 10г
Дафинов лист 2г
Магданоз 20g
Цели зърна черен пипер 3г
Резене с кленов сироп
Резене 130г
Зехтин 30г
Сол 1г
Черен пипер 1г
Кленов сироп 10г
Балсамов оцет 10г
Unilever Citrus Fresh 20г
Поширани NoChicken Chunks
Бульон 500г
NoChicken Chunks 50г
Сол 1г
Черен пипер 1г
Балсамова редукция
Балсамов оцет 200г
Кленов сироп 20г
Червени боровинки 50г
Веган твърдо сирене
Кашу 80г
Хранителна мая 8г
Сол 1г
Пепел от зеленчукови обелки
Обелки от лук
Обелки от чесън
Ризото
Ориз Арборио 60г
Зехтин 30г
Лук 15г
Чесън 5г
Бульон 360г
Веган твърдо сирене 20г
Бяло вино 50г
Шафран 0.1г
Сол 5г
Черен пипер 2г
Unilever Roast Umami 20г
Начин на приготвяне
Бульон
Всичките съставки се добавят към студена вода и бульонът се слага да къкри на слаб огън за 35 минути
Резене с кленов сироп
Резенето се нарязва на тънко, овкусява със сол и черен пипер и се сотира в тиган на силен огън до придобиване на светло-златист цвят и леко омекване. Добавя се кленов сироп, балсамов оцет и Unilever Citrus Fresh, огънят се намаля на слаб, тиганът се покрива и се оставя за 3 минути.
Поширани NoChicken Chunks
В част от приготвеният вече бульон се пошират NoChicken Chunks за 12 минути, след което се овкусяват със сол и пипер и им се придава цвят с кухненска горелка.
Балсамова редукция
Червените боровинки се добавят към балсамовия оцет. Слага се
на среден огън и се редуцира до сгъстяване и достигане на 1/2 от първоначалния
обем. Добавя се кленов сироп. Червените боровинки се изваждат и запазват
Веган твърдо сирене
Съставките се комбинират в кана на блендер и се блендират докато сместа не стане на частици не по-големи от трохи
Пепел от зеленчукови обелки
Обелките се слагат във фурна до почерняване, след което се блендират в мелачка за подправки.
Ризото
Ситно нарязан лук се запържва на среден огън. Добавят се оризът и чесънът и се запържват докато крайчетата на зрънцата ориз започнат да стават прозрачни. Бялото вино се смесва с шафрана и се добавя към ориза, като се намаля силата на котлона. Бульонът се добавя черпак по черпак, изчаквайки оризът почти изцяло да абсорбира предишният преди сипване на нов. Когато оризът стане ал-денте и ризотото придобие кремообразна текстура се маха от котлона и се добавят запазените червени боровинки, Unilever Roast Umami и веган твърдо сирене. При необходимост се добавя допънително сол, черен пипер и твърдо сирене.
Презентация
1. Ризотото се слага в центъра на чинията
2. Върху него се нареждат NoChicken Chunks и сотирано резене
3. Отгоре се добавя лъжица балсамова редукция и се поръсва с допълнително веган твърдо сирене