Веган ризото с шафран, резене с кленов сироп и поширани NoChicken Chunks

Кирил Семерджиев

Варна, CreATE by CAI

Кирил Семерджиев
Казвам се Кирил, на 21 години от Велинград. Уча в ... виж повечеИнститута по Кулинарни Изкуства към Висше Училище по Мениджмънт, Варна. Желая да участвам в състезанието за да развия свойте умения и да премеря сили с останалите участници виж по-малко
Веган ризото с шафран, резене с кленов сироп и поширани NoChicken Chunks
316

Порции: 1

Съставки

Бульон

Лук 200г

Целина 100г

Морков 100г

Unilever Liquid Vegetable Bouillon 20г

Мащерка 10г

Дафинов лист 2г

Магданоз 20g

Цели зърна черен пипер 3г

Резене с кленов сироп

Резене 130г

Зехтин 30г

Сол 1г

Черен пипер 1г

Кленов сироп 10г

Балсамов оцет 10г

Unilever Citrus Fresh 20г

Поширани NoChicken Chunks

Бульон 500г

NoChicken Chunks 50г

Сол 1г

Черен пипер 1г

Балсамова редукция

Балсамов оцет 200г

Кленов сироп 20г

Червени боровинки 50г

Веган твърдо сирене

Кашу 80г

Хранителна мая 8г

Сол 1г

Пепел от зеленчукови обелки

Обелки от лук

Обелки от чесън

Ризото

Ориз Арборио 60г

Зехтин 30г

Лук 15г

Чесън 5г

Бульон 360г

Веган твърдо сирене 20г

Бяло вино 50г

Шафран 0.1г

Сол 5г

Черен пипер 2г

Unilever Roast Umami 20г

Начин на приготвяне

Бульон

Всичките съставки се добавят към студена вода и бульонът се слага да къкри на слаб огън за 35 минути

Резене с кленов сироп

Резенето се нарязва на тънко, овкусява със сол и черен пипер и се сотира в тиган на силен огън до придобиване на светло-златист цвят и леко омекване. Добавя се кленов сироп, балсамов оцет и Unilever Citrus Fresh, огънят се намаля на слаб, тиганът се покрива и се оставя за 3 минути. 

Поширани NoChicken Chunks

В част от приготвеният вече бульон се пошират NoChicken Chunks за 12 минути, след което се овкусяват със сол и пипер и им се придава цвят с кухненска горелка.

Балсамова редукция

Червените боровинки се добавят към балсамовия оцет. Слага се на среден огън и се редуцира до сгъстяване и достигане на 1/2 от първоначалния обем. Добавя се кленов сироп. Червените боровинки се изваждат и запазват

Веган твърдо сирене

Съставките се комбинират в кана на блендер и се блендират докато сместа не стане на частици не по-големи от трохи

Пепел от зеленчукови обелки

Обелките се слагат във фурна до почерняване, след което се блендират в мелачка за подправки.

Ризото

Ситно нарязан лук се запържва на среден огън. Добавят се оризът и чесънът и се запържват докато крайчетата на зрънцата ориз започнат да стават прозрачни. Бялото вино се смесва с шафрана и се добавя към ориза, като се намаля силата на котлона. Бульонът се добавя черпак по черпак, изчаквайки оризът почти изцяло да абсорбира предишният преди сипване на нов. Когато оризът стане ал-денте и ризотото придобие кремообразна текстура се маха от котлона и се добавят запазените червени боровинки, Unilever Roast Umami и веган твърдо сирене. При необходимост се добавя допънително сол, черен пипер и твърдо сирене.

Презентация

1. Ризотото се слага в центъра на чинията

2. Върху него се нареждат NoChicken Chunks и сотирано резене

3. Отгоре се добавя лъжица балсамова редукция и се поръсва с допълнително веган твърдо сирене