Тиквени пръчици, обвити в бекон и поднесени с домашна "Ширачи майонеза"

Веселин Костадинов

София, FACE Bar&Dinner

Веселин Костадинов
Работя в туризма 18 години. Заемал съм длъжности, ... виж повечеготвач, Личен готва, Главен готвач, Мениджър кухни във голяма европейска верига, Консултант, Технолог и почти всичко в тази сфера. Обичам да ръководя екипи, да обучавам готвачи, да внедрявам нови иновации в организацията на работния процес.
Участвам в състезанието за да покажа лесни и достъпни рецепти със сезонна насоченост, модерна визия и автентичен вкус. виж по-малко
Тиквени пръчици, обвити в бекон и поднесени с домашна "Ширачи майонеза"
30

Порции: 8

Съставки

Свински пушен бекон

700 гр. Свински пушен бекон

Тиква ( кестенка )

3,8 кг . тиква бруто, 1,6 кг. нето ( след почистване на кора, семки и оформяне на пръчиците )

Домашна "Ширачи" майонеза

майонеза "Hellmann's real" - 220 гр.

течен бульон Морски Дарове "Knorr" - 25 гр.

табаско - 15 гр.

Манов мед - 50 гр.

ябълков оцет - 30 гр.

чесън - 5 гр.

сол - 5 гр.

Начин на приготвяне

Свински пушен бекон

Бекон, нарязан на слайс с дебелина 3мм ( дължината на парчето е с дължина не по голяма от 10 см и широчина 4 см )

Тиква ( кестенка )

Тиквата се почиства от кората и сърцевината, Нарязва се на пръчици 1 х 1 х 8 см. Всяко парче се увива в бекон, като се оставя по 1 см от двата края на тиквената пръчица непокрита. Върху хартия за печене се подреждат обвитите пръчици с разтояние 1 см между тях, пекат се на 165 градуса за 25 минути                   ( различните сортове тиква изискват печене при други градуси и време )

Домашна "Ширачи" майонеза

Всички продукти се смесват в басан, с помоща на тел за разбиване се смесват до хомогенна смес. Охлаждат се за 1 час ( най малко ) преди поднасяне.

Презентация

Върху черен камък се подреждат изпечените тиквени пръчици, гарнират се с домашната "Ширачи" майонеза и се декорират с див лук, "Малдон" и конкасе от чили чушка.