Тиквени пръчици, обвити в бекон и поднесени с домашна "Ширачи майонеза"
Веселин Костадинов
София, FACE Bar&Dinner

Участвам в състезанието за да покажа лесни и достъпни рецепти със сезонна насоченост, модерна визия и автентичен вкус. виж по-малко
Порции: 8
Съставки
Свински пушен бекон
700 гр. Свински пушен бекон
Тиква ( кестенка )
3,8 кг . тиква бруто, 1,6 кг. нето ( след почистване на кора, семки и оформяне на пръчиците )
Домашна "Ширачи" майонеза
майонеза "Hellmann's real" - 220 гр.
течен бульон Морски Дарове "Knorr" - 25 гр.
табаско - 15 гр.
Манов мед - 50 гр.
ябълков оцет - 30 гр.
чесън - 5 гр.
сол - 5 гр.
Начин на приготвяне
Свински пушен бекон
Бекон, нарязан на слайс с дебелина 3мм ( дължината на парчето е с дължина не по голяма от 10 см и широчина 4 см )
Тиква ( кестенка )
Тиквата се почиства от кората и сърцевината, Нарязва се на пръчици 1 х 1 х 8 см. Всяко парче се увива в бекон, като се оставя по 1 см от двата края на тиквената пръчица непокрита. Върху хартия за печене се подреждат обвитите пръчици с разтояние 1 см между тях, пекат се на 165 градуса за 25 минути ( различните сортове тиква изискват печене при други градуси и време )
Домашна "Ширачи" майонеза
Всички продукти се смесват в басан, с помоща на тел за разбиване се смесват до хомогенна смес. Охлаждат се за 1 час ( най малко ) преди поднасяне.
Презентация
Върху черен камък се подреждат изпечените тиквени пръчици, гарнират се с домашната "Ширачи" майонеза и се декорират с див лук, "Малдон" и конкасе от чили чушка.